Toerisme Heusden-Zolder • Terlaemenlaan 1 • 3550 Heusden-Zolder • Tel:011/53.02.32 • Fax:011/53.02.31
E-mail: heusden-zolder@toerismevlaanderen.be

Domein Bovy
Domein Bovy is een 34 ha. groot park dat van de 12de tot en met de 18de eeuw toebehoorde aan de abdij van Averbode. In de 19de eeuw kwam het domein in handen van Jozef Bovy, voormalig gouverneur van Limburg, die aan het domein zijn naam schonk.
Het domein herbergt een achttiende-eeuwse vakwerkhoeve, waarin 2 eetgelegenheden gehuisvest zijn. Verder kun je in Domein Bovy een bezoekje brengen aan een geitenboerderij, een dierenpark, een bijenhal en 3 fraaie tuinen: de kruiden- en boerentuin en het rosarium Pierre-Joseph Redouté. Het park is gekend voor zijn bewegwijzerde themawandelingen, waaronder een grappig kabouterpad voor de allerkleinsten. Het “beemdenpad” , centraal in Domein Bovy, is een knuppelweg door het moerasgedeelte.

Bijenhal
In de bijenhal zoemt een zwerm bijen veilig achter glas. Imkermateriaal en infopanelen leren je hoe bijen samenleven, zich beschermen, zich oriënteren en hoe ze aangepast zijn aan hun omgeving. Je leert je aangepast bewegen in de natuur. Na het bezoek krijg je een honingpakketje.

Geitenboerderij Hoeveberg
In geitenboerderij “Hoeveberg” leven verschillende geitenrassen: de Belgische witte geit, de Toggenburger en de Anglo-Nubische geit. De geitenboer maakt van hun melk lekker roomijs met verschillende smaken. Van hooi tot roomijs: een leerrijk productieproces.

Beemdenpad
‘Moeras, symbool van verleden, heden en toekomst.’
Kan je door een moeras wandelen? Op de knuppelweg ervaar je hoe de mens vroeger met een eenvoudige techniek een tegenstander omvormde tot medestander. Wist je dat in de toekomst minimoerassen een natuurlijke zuiveraar van huishoudelijk afvalwater zullen zijn?

Huifkar en autotrein
Op Domein Bovy kan je met één van de vele huifkarren mee voor een tocht door het ongerepte landschap van het natuurgebied Terlaemen-Vogelsanck. Net zoals voor onze voorouders is het trekpaard je bondgenoot. Maar vandaag om je te brengen waar je met een auto niet kan komen. Met het bontgekleurde autotreintje is het leuk ritjes maken
 

Kabouterwandeling
De kabouters in het dennenbos van Domein Bovy knappen allerlei karweitjes op: Jip hakt hout en zijn vriend Jap rijdt alles met de kruiwagen weg. Andere kabouters werken in de mijn. Je leert ze allemaal kennen. Ben je onderweg moe van de porties spelideeën, de lichaams- en bewegingservaringen en de fantasie? Rust dan even uit in het kabouterrestaurant.

Kruidentuin
In de kruidentuin ontdek je de wondere wereld van Rozemarijn, Brave Hendrik en andere ‘heksenkruiden’ en planten. ‘Gekruide’ legendes doen je nadenken over de betekenis van kruiden en planten voor een gezond leven. Of ze leren je over bijgeloof en hekserij. Na de kruidenwandeling maak je ‘magische’ chocolaatjes, versierd met versgeplukte kruiden.

Oudvlaamse volksspelen
In een computerspel zit techniek van vandaag. Onze voorouders maakten met technieken van toen het tonspel, de sjoelbak, de trou-madame, de toptafel en vele andere spelen. De voorlopers van het biljart- en bowlingspel tonen wat er vroeger anders was en hoe het in de loop der tijden is veranderd. Amusement verzekerd en de winnaar krijgt een prijsje.
Wateronderzoek in Domein Bovy
Als een echte onderzoeker ga je aan de slag om het water van de vijver, de beek en het moeras onder de loep te nemen. De 1ste en 2de klassers ontdekken op een aangepaste manier een heleboel eigenschappen van enkele waterbiotopen. Wat is troebel water? Wat drijft en wat zinkt?

Waterhoenders
Verschillende soorten waterhoenders verblijven op de vijvers en in de grachten van Domein Bovy. Vergelijk de foto’s op het infobord met de dieren en je vindt hun soortnaam. In het verhaal van de gids ontdek je hoe het leven van de waterhoenders is aangepast aan hun leefomgeving.

Vlindertentoonstelling:
In Domein Bovy kan je een unieke verzameling inlandse, Europese en tropische vlinders alsook kevers bewonderen. Een film op groot scherm leidt de tentoonstelling in. Als aandenken kan je een vlindertje kopen.

Spel zonder grenzen in retrostijl:
Voor grote groepen van 50 tot 200 deelnemers organiseren wij graag een voor- of namiddagje “Spel zonder Grenzen” in retrostijl. Om ter snelst zomerskiën, touwtrekken, volgestouwde dienbladen overbrengen, lepelkoersen, erwten zuigen, blokjesracen enz.. Dè ideale teambuildingactiviteit voor scholieren én andere groepen die houden van sportieve uitdagingen.

Theatervoorstelling: ‘De Graaf, zijn lief en de kruidenheks’ door Cie. Johan & Marie.
Spannend docudrama over het vermeende dagelijks leven van de graaf van Loon. Deze is verliefd op een meisje dat eigenlijk de heks is die hij verbannen wil. Visuele humor, fascinerend poppenspel met levensechte latexpoppen. De toeschouwers ontdekken een systeem om de historische feiten te kunnen onderscheiden van de toegevoegde fantasie. Door contextgebonden te denken begrijp je waarom heksen verbonden zijn aan goed en kwaad. Met activiteitenpakket voor eventuele nawerking op school.

Theatervoorstelling: ‘Kralen & Keutels’ door Cie. Johan & Marie.
De kinderen leren alert omgaan met de non-verbale, visuele en auditieve berichten in het verhaal.
Een poppenspel met fantasierijke latexpoppen, van kabouter tot konijn. Leuke liedjes om mee te zingen. Met activiteitenpakket voor voorbereiding en nawerking op school.

 

Andere bezienswaardigheden in Heusden-Zolder en omgeving

Brandweer
Huisbranden, overstromingen, ongevallen….. De brandweer staat altijd klaar om te helpen. Tijdens het bezoek aan een van de modernste kazernes van Limburg mag je eens een ladderwagen, tankwagen, ambulance en nog veel meer voertuigen van dichtbij bekijken. Je ontdekt waarom de brandweer een wereld op zich is met eigen regels en afspraken.

Circuit Zolder
Het internationale Circuit Zolder organiseert jaarlijks voor ruim 500.000 toeschouwers nationale, internationale en regionale racewedstrijden. Je bezoekt de Pitlane, de Paddock en andere typische gebouwen. De gids vertelt je waarom de baancommissarissen belangrijk zijn. Je ontdekt de betekenis en het nut van de verschillende wedstrijdvlaggen. De wedstrijden moeten veilig verlopen, tijdens de rondleiding leer je welke strenge maatregelen de verantwoordelijken nemen. 5de en 6de klassers kunnen in de fotorace met goed speuren veel punten verdienen. Voor de winnaars van de fotorace hebben we een toffe attentie.

Meylandtboomgaard
De Meylandtboomgaard maakt deel uit van het Meylandtdomein, waar ook het kasteel van Graaf de Theux zich bevindt. Graaf de Theux liet op zijn domein in 1900 een boomgaard aanleggen. Deze hoogstamboomgaard is uniek omdat in de omgeving van Heusden-Zolder verder geen fruitteelt voorkomt. In de boomgaard ontdek je dat er vroeger speciale fruitrassen gekweekt werden, die de hele winter bewaard konden worden. Zo was er toch het hele jaar door fruit beschikbaar. De Meylandtboomgaard is uniek omdat hij zich in een streek bevindt waar tot op heden nooit aan fruitteelt gedaan werd. Na de rondleiding in de boomgaard krijgt elke deelnemer een appeltje voor de dorst aangeboden.

Mijnterril
De mijnterril van Heusden-Zolder ligt in een belangrijke open ruimte op de westrand van het Kempens plateau. Wat deden de mijnen met de stenen die tussen de steenkool mee naar boven kwamen? Ontdek het antwoord door naar de top van de berg te klimmen. Op 155 m boven de zeespiegel beloont de terril je met een kilometersver uitzicht. Sinds 1997 is de terril een natuurreservaat. Je ontdekt een typische biotoop van vele planten en dieren. Je ziet er de natuurlijke grasmaaiers aan het werk: schapen. Als je in het gekortwiekte gras de zeldzame bloemen ontdekt begrijp je dat de mens de aanwezigheid van planten en dieren in zijn leefomgeving beïnvloedt.

Museum ‘Slag der Zilveren te Halen (± 25 km van Heusden-Zolder)
“Het is oorlog, maar we wachten op vrede. We zitten in een hoek van de wereld waar niemand ons schijnt te horen. Maar we zijn niet bang en we zullen niet opgeven.” Kinderen uit een vijfde klas in Zenica, voormalig Joegoslavië.
“De Slag der Zilveren Helmen” is de laatste ruiterslag van de Eerste Wereldoorlog. Het Duitse leger verloor deze historische veldslag op 12 augustus 1914. Een rondleiding en zoektocht in het gelijknamige museum laten je op een aangename manier de museumcollectie ontdekken. Op het militaire kerkhof zijn de graven stille getuigen van de dramatische gebeurtenissen van 12 augustus 1914. Aan sommige graven zijn bijzondere anekdotes verbonden. De gids helpt je bij de speurtocht waarin je zoekt naar het verband tussen een aantal museumstukken en de gesneuvelde militairen op het kerkhof.

Rode Kruis te Heusden-Zolder:
Er zijn doorheen de hele geschiedenis oorlogen geweest. Tijdens de laatste twintig jaar is het aantal oorlogen zelfs toegenomen. De vele vredesgesprekken en onderhandelingen halen dagelijks het nieuws. Als mensen zelf niet in staat zijn de gevolgen van deze conflicten op te vangen, dienen ze geholpen te worden. Het Rode Kruis en haar zusterorganisatie de Rode Halve Maan zijn bij heel wat vredesmissies en humanitaire acties in de wereld betrokken. Een bezoek aan de Rode Kruis-afdeling van Heusden-Zolder is een unieke gelegenheid om eens achter de schermen van deze organisatie te kijken. D.m.v. een videovoorstelling, een informatief spel en slachtoffersimulaties krijg je zicht op het brede actieterrein van het Rode Kruis.

Turk kültür gezesi (moskee, migrantenwijken, handelszaken)
Een jongen van hier krijgt elke week een video van zijn neef en nicht uit Turkije. Dit videoverhaal vertelt over het leven van mensen in een dorp in Turkije; heel anders dan het leven in de meeste Turkse steden. Net zoals jullie leidt de jongen van hier een ander leven. Wat wel hetzelfde is, is dat de jongen hier naar een moskee gaat. Ga je mee? Uit respect voor Allah, God, trekken de bezoekers van de moskee hun schoenen uit bij het binnengaan. Wij zijn te gast en doen dit dus ook. Kan je ontdekken wat de verschillen en gelijkenissen zijn tussen een moskee en een kerk?
’s Middags trakteren we onszelf op kebab: een typisch Turks broodje met groenten en kip- of rundvlees. Bij de kruidenier ontdek je welke Turkse specialiteiten je in België kan kopen: pepers, olijven, Turks fruit (zoete snoep) en noten, Turkse wijn en Raki, een alcoholhoudende drank met anijssmaak. Onderweg wandelen we door een typische oude mijnwerkerswijk. De Turkse bakker die we bezoeken is gespecialiseerd in Turks brood. Ander gebak kan je er niet kopen. Je ziet het, een dag waarin je ontdekt hoe culturen elkaar positief beïnvloeden.

Ultracraft:
Op een boogscheut van het Circuit Zolder stichtte ir. Eric Reynders een éénmansbedrijf, waar vliegtuigen van het ULM-type gebouwd worden. Het bezoek is een boeiende kennismaking met het vliegwezen. Hoe construeer je een vliegtuig? Aan welke voorwaarden moet het vliegtuig voldoen om luchtwaardig te zijn? Wie mag waar, wanneer, hoe hoog vliegen? Op al deze vragen krijg je een antwoord.

Vogel- en zoogdierenopvangcentrum
De medewerkers van het opvangcentrum leggen hier gekwetste en in het wild levende vogels en zoogdieren letterlijk in de watten. Het ‘Vogel- en zoogdierenopvangcentrum’ is een afdeling van het Koninklijke Belgisch Verbond voor de bescherming van Vogels. Je merkt hier meteen hoe de verzorging en revalidatie van hulpbehoevende dieren verloopt. Je ontdekt ook dat dit zo gebeurt om de dieren te laten terugkeren naar de natuur. Een permanente tentoonstelling met diavoorstelling laat je de wereld van de vogelbescherming in al zijn facetten ontdekken.