KoksijdeOostduinkerke

 

 

 

 

 

Zuid-AbdijmolenAbdijmuseum Ten DuinenPaul DelvauxmuseumGarnaalvissers te paard

 

De uitgestrekte natuurgebieden en het grote cultuuraanbod maken van Koksijde-Oostduinkerke een topper aan de Vlaamse Kust.  Het ruime aanbod van hotels, appartementen, vakantiedorpen gelegen vlakbij het strand of gelegen in het groen, garanderen je een ontspannend verblijf in deze badplaats.

 

Koksijde-Oostduinkerke is veel meer dan zee en strand alleen.  Bekijk de wereld eens van op de hoogste duin van de Vlaamse Kust, de Hoge Blekker (33m) of verken de ongerepte natuurgebieden die uitgestrekt zijn over een oppervlakte van ongeveer 300 hectare.  De uitgebreide wandelmogelijkheden zijn dan ook de reden om naar Koksijde-Oostduinkerke te komen.  Verschillende bewegwijzerde wandel- en fietsroutes doorkruisen het natuurlandschap. 

 

Een natuurwandeling o.l.v. een gids behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden. Je maakt er kennis met honderden plantensoorten en talrijk zijn ook de vogels en

het klein wild dat

er verblijf houdt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Koksijde valt er ook op cultureel vlak heel wat te beleven. In het c.c. CasinoKoksijde, het cultuur- en feestpaleis van de Westkust kan je genieten van diverse optredens, theatervoorstellingen, speciale kindervoorstellingen enzovoort.

 

 

 

 

Tips voor groepsbezoeken

 

 

Zuid-Abdijmolen                                                                     h TOP

 

De Zuid-Abdijmolen is gesitueerd in het prachtig natuurgebied De Noordduinen. Deze molen dateert van 1773 en van dit type zijn er nog slechts zes overgebleven in de hele wereld. Groepsbezoeken met uitleg door de molenaar kunnen gereserveerd worden bij de dienst Toerisme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuid-Abdijmolen, J. Van Buggenhoutlaan, Koksijde
Tel: 058 51 72 06 of 058 53 39 50

 

 

Abdijmuseum Ten Duinen 1138 en Zilvermuseum       h TOP

 

Het Abdijmuseum maakt de boeiende band met het verleden voor iedereen tastbaar.  Het is een gloednieuw museaal concept, met moderne presentatietechnieken, een strakke structuur en een afgebakende thematiek.

 

In de Middeleeuwen was deze abdij een van de invloedrijkste religieuze instellingen in Vlaanderen.  Het bewijs hiervan zijn de nog bewaarde indrukwekkende ruïnes.

 

Ten Duinen 1138 focust op de Orde van Cîteaux in het algemeen, met speciale aandacht voor de Cisterciënzers van de Lage Landen en de monniken van de Duinenabdij – de Duinheren – in het bijzonder. 

 

In het museum wordt gebruik gemaakt van zowel traditionele als moderne communicatiemiddelen.  Je vindt er een overzicht van o.a. het wonen en leven in de abdij, de gebedsdiensten, een reconstructie van een kapittelstuk, labora, de keuken en reftergebeuren in een abdij, een filmzaal en educatieve ruimte.

 

Een uitgekiend parcours brengt de bezoeker langs de dertien zalen terug naar de Middeleeuwen, van het prille begin in 1107 tot de dood van de laatste duinheer in 1833.

 

Op de zolder van het Abdijmuseum bevindt zich het Zilvermuseum.  Dit herbergt de collectie Maldague de Héry, een collectie van religieus zilver dat teruggaat tot de periode 1800-1940.

 

ã NyklyN

 

Abdijmuseum Ten Duinen, archeologische site, Koninklijke Prinslaan 8, Koksijde
Tel: 058 53 39 50 – Fax: 058 51 00 61

E-mail: tenduinen@koksijde.be - Website: www.tenduinen.be

Groepstarief; gids op aanvraag

 

 

Paul Delvauxmuseum                                                   h TOP

 

Het museum Paul Delvaux, genoemd naar de welvermaarde meester Paul Delvaux, opende in 1982 zijn deuren en geeft een beknopt overzicht van de verzameling van de Stichting Paul Delvaux.

 

Een bezoek aan dit museum is een ervaring op zich: ze dompelt de bezoeker onder in de eigen leefwereld van deze boeiende kunstenaar.  Nergens ter wereld bracht men immers zoveel werken van ’s werelds bekendste twintigste-eeuwse, surrealistische schilder samen.

 

Aan de hand van een unieke verzameling schilderijen, objecten, e.a. worden het leven en de evolutie van het werk van Paul Delvaux in een intiem kader geïllustreerd.  Persoonlijke bezittingen en dierbare souvenirs wisselen hier af met de grootste meesterwerken.

 

Delvaux’bewondering voor de vrouw en het weemoedig verlangen naar treinen en stations dat zijn werk kenmerkt, komen in dit museum ruim aan bod.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Paul Delvauxmuseum, Paul Delvauxlaan 42, Koksijde (Sint-Idesbald)

Tel: 058 52 12 29 – Fax: 058 52 12 73

E-mail: delvauxmuseum@skynet.be - Website: www.delvauxmuseum.com

 

 

Taf Walletmuseum

 

Taf Wallet was een eminente kunstenaar die ontegensprekelijk behoort tot de rijke galerij kunstschilders die Sint-Idesbald zijn artistieke naam hebben gegeven.  Het museum is tevens een hulde aan het werk van diens tijdgenoot en vriend Paul Delvaux.

 

Achter zijn postimpressionistische techniek komt de filosofie van het goede leven – tafel en wijn – en van de landschappen bijna tastbaar tot uiting in de compositie, de stillevens, de zeegezichten omrand met licht, zand en zout.

 
Info: CC. Taf Wallet, Veurnelaan 109, Sint-Idesbald

Groepsbezoeken mogelijk na reservatie op tel. 058 53 29 99

 

 

‘t Krekelhof

 

’t Krekelhof is een bizar ambachtenmuseum en rariteitenkabinet in de meest strikte zin van het woord.  Als verwoede verzamelaars van al wat maar enigszins naar ambacht ruikt, wist de familie Vandamme in de loop der jaren een enorme verzameling met tal van unieke objecten en volledige kabinetten aan te leggen.

 

In 1998 opende dit museum zijn deuren met een uniek praatcafé en kindertuin in de stijl van 1900, waar groot en klein al spelenderwijs educatief onderricht krijgen over een stukje geschiedenis uit vooroorlogse tijden. 

 

Het museum brengt in maar liefst 19 thema’s en aanverwante beroepen een hulde aan de vroegere keuterboer.

 

Info: ’t Krekelhof, Koninklijke Baan 237, Sint-Idesbald
Tel: 058 51 12 38 – Fax: 058 51 91 32

 

Museum voor Sleutel en Slot

 

Het Museum voor Sleutel en Slot bevindt zich in de oude kistenmakerij van Litto NV, de grootste Belgische slotenproducent. In dit karaktervolle fabriekspand kreeg de unieke verzameling sleutels en sloten van verzamelaar Raf Declercq een permanent onderkomen. Het museum stelt hedendaagse preventieproducten tentoon maar er wordt ook  een historisch overzicht van drieduizend jaar sleutel en slot op een attractieve en educatieve manier aan een ruim publiek voorgesteld. Dit museum, enig in zijn soort, is een must voor groot en klein, jong en oud.

 

Museum voor Sleutel en Slot, Nieuwpoortsesteenweg 336, Koksijde (Oostduinkerke)

Tel.: 058 23 16 27 – Fax: 058 23 89 64

 

 

Garnaalvissers te paard                                                 h TOP

 

Bij laag water, gekleed in gele oliejekker en zuidwester, trekken de paardenvissers erop uit om garnalen te vangen.  En telkens opnieuw dwingen ze ieders bewondering af wanneer ze moeizaam door de golven ploegen, hoog op hun stoere boerenpaarden gezeten.

 

Vroeger kon men de paardenvissers niet alleen aan onze Vlaamse kust aantreffen, maar ook op de stranden van Noord-Frankrijk, Zuid-Engeland en Nederland.  Vandaag is hun verschijning een unicum voor Oostduinkerke.  Bovendien levert ‘het te water gaan’ voor de paarden geen gevaar op doordat het strand noch golfbrekers, noch hinderpalen bevat.  De garnalen zijn er tevens koning te rijk.

 

De garnaalvisserij, zowel te paard als te voet, wordt beoefend bij laag tij, gedurende 2 à 3 uren.  De paardenvisser in een gele oliejekker, hoge laarzen en met een zuidwester op het hoofd, zit in een houten zadel op zijn paard dat het zware garnaalnet achter zich aansleept.  De paarden stappen tot aan de borst in het water.  Vroeger werden vooral muilezels gebruikt om dit zware werk te verrichten, maar doordat  ze zeldzaam zijn geworden, doen de vissers beroep op kloeke trekpaarden van o.a. het Brabantse of Ardense ras.

 

Af en toe komen paard en visser op het droge om het net te ledigen in de korven die aan weerszijden van het paard vastgehecht zijn.

 

De garnalen worden onmiddellijk na thuiskomst gewassen en gekookt.  De garnalen die op deze wijze gevangen en gekookt worden, zijn voor de fijnproevers een waar genot, omdat ze zo uitzonderlijk vers zijn.

 

Een demonstratie gevolgd door het koken van de garnalen is mogelijk op aanvraag bij de

dienst

Toerisme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groepsarrangementen

 

 

De dienst Toerisme heeft speciale groepsarrangementen samengesteld.  Een bezoek aan de vele culturele bezienswaardigheden gekoppeld met een ontmoeting met de garnaalvissers te paard of een tochtje met de huifkar behoort tot de mogelijkheden.  Natuurlijk staat de toeristische dienst steeds ter beschikking om een programma naar je eigen smaak samen te stellen.

 

Wens je de gratis brochure ‘ Dagtrips voor groepen’ te ontvangen?   Contacteer dan de dienst Toerisme op 058 53 21 21 of stuur een mailtje naar toerisme@koksijde.be

Voor alle info:

Dienst Toerisme Koksijde – Oostduinkerke

Leopold II-laan 2, 8670 Koksijde – Oostduinkerke

Tel: 058 53 21 21 – Fax: 058 53 21 22

www.koksijde.be - toerisme@koksijde.be