<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="1252"%> Schoolreis.be

Grote Markt 41
2200 Herentals
tel. 014/21 90 88
fax 014/22 28 56
e-mail: toerisme@herentals.be

Openingsuren
Alle werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13.30 uur tot 16 uur.
Van half juni tot half september ook op zaterdag, zondag en feestdagen open van 10 tot 15 uur.

Herentals
natuurlijk

Herentals biedt u tal van sport- en recreatiemogelijkheden in een opvallend groene omgeving: recreatiepark het Netepark, het water-doe-centrum Hidrodoe, het BLOSO-sportcentrum, de toeristentoren, de jachthaven en nog zoveel meer. Herentals heeft u ook historisch wat te bieden. Onze monumenten vallen u meteen op: imposante getuigen van een rijk verleden. En het heden is niet minder rijk: winkelkeus hebt u in Herentals meer dan voldoende. Gastronomisch wordt u verwend in zowel rustieke als meer swingende horecazaken. In de landelijke deelgemeenten Noorderwijk en Morkhoven vindt u bovendien nog de typisch Kempense rust van vroeger.

 

Het Gasthuis
OP DE LINKEROEVER VAN DE KLEINE NETE WERD VOOR 1253 HET GASTHUIS GESTICHT. AL VROEG KREEG HET GASTHUIS HET KARAKTER VAN EEN ZIEKENHUIS. VANDAAG BLIJVEN ER VIER INDRUKWEKKENDE HISTORISCHE GEBOUWEN OVER: HET POORTGEBOUW (UIT 1677), DE KAPEL (16DE EEUW)? HET OUDE ZIEKENHUIS (UIT 1670) EN DE GASTHUISSCHUUR (17DE EEUW)

Afvaart van de Kleine Nete
De waterral is een organisatie die mensen met avontuurlijke ambities bij mekaar brengt voor onder meer kano- en kajakvaren, mountainbiken, boogschieten, rafting, huifkartochten ... kortom: uitdagende recreatie en sport. De draaischijf van al deze activiteiten is De Hut, een chalet met een ruim terras op de oever van de kleine Nete. U kunt daar rustig verpozen en van een lekkere snack of een originele barbecue genieten.

Snepkensvijver
De Snepkensvijver is een bekend natuur- en vogelresrvaat en een belangrijke broed- en pleistrplaats voor vogels. Dit privé-domin is enkel met een kleine groep te bezoeken.

Groot Moerven
Vennen, stuifzanden en heidevelden bedekken een niet onbelangrijk deel van het grotendeels beboste duinencomplex tussen Herentals en Lichtaart. De valleien van de Kleine Nete en Aa bieden u een ruime afwisseling van weiden, heggen, knotwilgen en populieren. De natuurwandeling is ongeveer 7km lang en duurt 2 uur. Het Groot Moerven is rijk aan vogels. De zwarte specht en de boomvalk zijn jaarlijkse broedvogels. Tijdens de trekperiode vindt u in de vennen eenden, snippen, steltlopers en andere watervogels.

Domein Le Paige


AAN DE NEDERRIJ PRIJKT HET DOMEIN LE PAIGE. HET 19DE EEUWSE KASTEEL EN HET ARBORETUM BHOORDEN TOE AAN DE VOORAANSTAANDE FAMILIE LE PAIGE. DOOR EEN SAMENWERKING TUSSEN DE VZW TER VESTEN? DE KERKFABRIEK EN HET STADSBESTUUR WERD HET KASTEEL GERESTAUREERD EN HEEFT HET SINDS 2000 EEN SOCIAAL CULTURELE FUNCTIE. IN HET ARBORETUM TREFT U EEN ZEVENTIGTAL ZELDZAME BOOMSOORTEN UIT DE HELE WERELD AAN.

TOP

Lavendelven
Wandelen door de Herentalse natuurgebieden brengt u in een opvallend luchtzuivere wereld van zeldzame vogels en planten. Het Lavendelven is een botanisch zeer waardevol ringven. Tussen veenmos vindt u planten als veenbes, ronde zonnedauw, wollegras, dopheide en lavendelheide.

Gemeentehei en Bosbergen
Natuurpunt vzw beheert de eigendommen van de stad Herentals die gelegen zijn in natuurgebied, dus ook de Gemeentehei. De Bosbergen zijn nu ook beschermd als bijzonder waardevol gebied. De gebieden lenen zich uitstekend voor 'groene' recreatie.

Hellekens
De Hellekens verzoent de bestaande landbouw met het zacht toerisme. Vanuit de Grote Markt kan je zonder een drukke weg over te steken, wandelen tot het Olens gebroekt. Natuurherwaardering met het salamander- en kikkerproject in de Hellekensloop staat centraal in de Hellekens

Toeristentoren

ALS U BOVEN OP DE TOERISTENTOREN DE PAEPEKELDERS STAAT, HEVT U HERETALS ECHT AAN UW VOETEN LIGGEN. DEZE HOUTEN UITKIJKTOREN IS GEBOUWD OP HET HOOGSTE PUNT VAN HET HERENTALSE GRONDGEBIED: EEN ZANDDUIN IN DIE TYPISCH KEMPENSE DENNENBOSOMGEVING. BIJ HELDER WEER BIEDT DE TOREN EEN ONVERGETELIJK PANORAMA. IN DE GEZELLIGE CAFETARIA KUNT U KEMPENS LEKKERS PROEVEN. IN DE ONMIDDELLIJKE OMGEVING VAN DE TOERISTENTOREN BEGINNEN MOOIE BOSWANDELINGEN.

TOP

Het Peertsbos
Dit natuurwandelpad blijft een belangrijke aantrekkingspool voor al wie op zoek is naar rust en natuur vlakbij het stadscentrum. Het Peertsbos is nog steeds het grootste aaneengesloten loofbos in de verre Kempense omgeving. Het natuurpark ligt op lage alluviale gronden in de vallei van de Kleine Nete en op drogere zandgronden aan de rand van de duinenrij die de waterscheiding vormt tussen de Kleine Nete en de Aa. De naam Peertsbos is afgeleid van het middelnederlandse Pertse wat grenspaal betekent. De groene wandelweg is 5 km lang en met de wandelbrochure in de hand duurt ze 2 uur. De verkorte rode wandeling duurt 1 uur.

Wandelen
Stilte en rust vindt u in de groene rand rond Herentals. Een gids kan tegen vergoeding bij Toerisme Herentals. Het historisch centrum kan u ontdekken met een ervaren stadsgids. Een natuurgids loodst u door de mooiste stukjes natuur van Herentals.

Fietsen
Met de fietsknooppuntenkaart fietst u langs de autoluwe Kempense fietswegen. De mountainbikeroute Herentals-Kasterlee heeft een parcours voor de beginnende mountainbiker (12 km), voor de meer ervaren mountainbiker (15 km) en voor de sportieve mountainbiker (11 km).
Wie geen fiets bij heeft kan er een reserveren bij de TIP-fietsenverhuurdienst in Hotel De Zalm.

Wandel- en fietsbrochures zijn tegen betaling te verkrijgen op het infokantoor van Toerisme Herentals.

TOP

Het Boerenkrijgmonument
VOOR DE ZUIDGEVEL VAN DE LAKENHAL STAAT HET BOERENKRIJGMONUMENT. HET HERINNERT AAN DE SLAG BIJ HERENTALS OP 28 OKTOBER 1798, EEN VAN DE BLOEDIGSTE EPISODES UIT DE OPSTAND VAN DE KEMPENSE JONGENS TEGEN HET FRANSE REGIME.

De Lakenhal
DE LAKENHAL IS LETTERLIJK EN FIGUURLIJK HET MIDDELPUNT VAN DE GROTE MARKT. OP HET EINDE VAN DE DERTIENDE EEUW STOND ER EEN HOUTEN LAKENHAL: EEN GEBOUW WAAR MEN LAKENS SAMENBRACHT OM ZE TE KEUREN EN TE VERHANDELEN. HET HUIDIGE GEBOUW IN LEDIAANSE BAKSTEEN IS EEN JUWEEL VAN BRABANTSE GOTIEK. HET BELFORT MET DE SPITSE ACHTHOEKIGE TOREN WERD IN 1999 DOOR UNESCO ALS WERELDERFGOED ERKEND. VANDAAG VINDEN ER TAL VAN CULTURELE ACTIVITEITEN PLAATS.

Sint-Waldetrudiskerk
IN DE KERKSTRAAT KAN U DE PRACHTIGE SINT-WALDETRUDISKERK BEWONDEREN. DEZE KERK DATEERT IN HAAR HUIDIGE VORM UIT DE VIJFTIENDE EEUW. HET IS EEN EXPONENT VAN DE BRABANTSE HOOGGOTIEK. DE SINT-WALDETRUDISKERK IS DE TROTSE EIGENAAR VAN HEEL WAT KUNSTSCHATTEN. NEEM VOORAL EVEN DE TIJD OM HET UNIEKE RETABEL VAN SINT-CRISPIEN EN CRISPINIAAN TE BEWONDEREN.

Het Begijnhof
U MOET BESLIST EENS EEN KIJKJE GAAN NEMEN OP HET BEGIJNHOF. HET IS EEN VAN DE OUDSTE BEGIJNHOVEN VAN HET OUDE HERTOGDOM BRABANT EN VAN DE KEMPEN. EEN FRAAI WANDELPAD VERBINDT HET GOTISCHE BEGIJNENKERKJE VAN SINT-CATHARINA (1614) MET HET FUNDATIEHUIS (1647) EN VERDER MET HET CONVENT, EEN DIENSTENCENTRUM VAN HET OCMW.

Het Schedelhof

In de Herentalse deelgemeente Morkhoven heeft Ward Geldof zijn eigen museum gevestigd: het Schedelhof. U wandelt tussen 1200 schedels en skeletten van zoogdieren, vogels en reptielen uit alle hoeken van de wereld. Heel gewoon of heel exotisch, heel klein of juist heel groot.

Contact: Ward Geldof, Bertheide 12 te Morkhoven. Tel: 014.26.18.13

Het zwemparadijs het Netepark heeft een peuterbad met glijbaantjes, een recreatiebad met stroomversnelling, een doelgroepenbad, een bubbelbad en 70 m-glijbaan. Buiten kunt u trampolinespringen, minigolfen, tafeltennissen, fietscrossen, voetballen of petanque spelen. Recreatiedomein het Netepark heeft ook een druk bezocht verkeerspark en een avontuurlijke speeltuin.

 

TOP

.