ALS JE VOOR HET MOOIE KIEST, MAAK DAN EEN DAGJE VRIJ VOOR DIEST!!

 

Met de school, vereniging of collega’s een dagje stappen. Maar waar naartoe?

Breng eens een bezoek aan Diest!

Diest staat voor gezellig, boeiend en gastvrij

Een kleine gezellige stad aan de Demer in de noordoostelijke uithoek van de provincie Vlaams-Brabant. De ideale uitvalsbasis om het Hageland te ontdekken. U hoeft er nooit ver te gaan om de mooiste plekjes te ontdekken.

Door zijn rijke verleden is Diest het interessantste plekje in het Hageland met zijn historische stadscentrum en zijn vele beschermde monumenten. Hier kan je geschiedenis en cultuur opsnuiven maar ook door leuke winkelstraten flaneren, in gezellige cafeetjes verpozen of van een culinair verwennerijtje genieten.
Diest heeft trouwens een prachtig begijnhof, één van de oudste en best bewaarde in Europa. Maar ook het Stedelijk Museum is de moeite waard waar in de Romaanse kelder een afdeling gewijd is aan het huis van Oranje-Nassau. Wie nog meer wil weten over Diest Oranjestad bezoekt best ook de Sint-Sulpitiuskerk met het graf van Prins Filips-Willem van Oranje Nassau.

Ontspanning vind je bij mooi weer op het provinciedomein “Halve Maan” op een boogscheut van het centrum. Met zijn groot openluchtzwembad en fraaie zandstrand waan je je zo op één of andere vakantiestemming. Naast strand en watergenoegens kan je er met de kinderen lekker stoeien in de speeltuin, minigolfen, waterfietsen… en dit in een prachtig natuurkader.

De bosrijke en heuvelachtige omgeving leent zich dan weer uitstekend voor een wandeling of fietstocht. Er zijn tal van uitstekend bewegwijzerde wandelpaden en fietswegen, waaronder de fietsroutenetwerken Limburg, Antwerpen en Hageland waarvan de routebeschrijving te verkrijgen is bij de Dienst Toerisme.

Diest biedt je ook een ruime hotelkeuze aan met uitgewerkte weekendtrips en midweeks wanneer je meerdere dagen in onze streek wil doorbrengen. Iets huiselijker kan in de verschillende gastenkamers, of plattelandstoerisme.

Bruisende stad aan de Demer, dat is Diest met zijn talloze concerten waarvoor duizenden bezoekers naar Diest komen, maar ook de festiviteiten en andere culturele evenementen. Diest, je kunt er echt niet omheen.

Toerisme Diest vzw


Diest, je kunt er écht niet omheen. U bent … en blijft er van harte welkom!

 

Diest heeft een oppervlakte van 5.790 ha en omvat, behalve de kernstad ook de randgemeenten Deurne, Kaggevinne, Molenstede, Schaffen en Webbekom. Op 01.12.2004 telde de stad 22 688 inwoners.


VLAANDEREN INFO-KANTOOR

Toerisme Diest
Infobalie Stadhuis, Grote Markt 1, 3290 Diest. Tel. 013/35.32.74 – fax 013/32.23.06
e-mail: toerisme@diest.bewww.toerismediest.be
Toeristische informatie : 013/35 32 74
Reservatie rondleidingen en groepsarrangementen : 013/ 35.32.73
Promotie en productontwikkeling : 013/35.32.71
Directie : 013/35.32.70
Toegankelijk :
- Van 1 maart t/m 30 september : elke dag van 10.00-12.00 uur en van 13.00 – 17.00 uur
- Van 1 oktober t/m 28 februari : van maandag tot zaterdag, van 10.00-12.00 uur en van 13.00 – 17.00 uur. Zon- en feestdagen gesloten.


LOKAAL INFORMATIEKANTOOR

Infobalie “In de Zevende Hemel”
Kerkstraat 21-Begijnhof, 3290 Diest
Toegankelijk :
- van 1 april t.e.m. 10 november: zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.30 uur
- juli en augustus, elke dag van 14.00 tot 17.00 uur
- 10 november t.e.m. 31 maart : zondagnamiddag van 14.00 u tot 17.30 uur

Stedelijk Museum
Stadhuis, Grote Markt 1
Tel. 013/35 32 70


Het Stedelijk Museum is ondergebracht in de gotische en Romaanse kelders van het stadhuis. Deze kelders hoorden oorspronkelijk bij drie huizen: de “Hofstadt” der Heren van Diest, het “Schepenhuys” en de “Oord” of rentmeesterij van de stad. In het begin van de 18de eeuw vatte men het plan op om het huidige stadhuis te bouwen en werden de in verval geraakte woningen gesloopt. De historische kelders werden na restauratie in 1957 als museum opengesteld.
Aan de hand van beeldhouwwerken, schilderijen, zilverwerk, wapens, meubilair, gebruiksvoorwerpen, ambachtelijk gerief, archivalia, enz... wordt een beeld geschetst van de geschiedenis en het kunstbezit van de oude Demerstad. Tot de meest opmerkelijke stukken uit de verzameling behoren het primitieve schilderij “Het Laatste Oordeel”; een dubbelportret van René van Chalon, prins van Oranje-Nassau, en zijn vrouw Anna van Lotharingen; een harnas en spoor van Filips Willem van Oranje-Nassau; een gotische kroonluchter; twee “besloten hofkens” en een schatkamer vol zilverwerk, met de prachtige breuken en bekers van de Diestse schuttersgilden.

Praktische informatie
Toegankelijk: Van 1 maart t/m 30 september : elke dag van 10-12 uur en van 13–17 uur
Van 1 oktober t/m 28 februari : maandag tot zaterdag : 10-12 uur en 13–17 uur. Gesloten op zon- en feestdagen

Toegang : € 1,25 kinderen -12j gratis; combiticket met Sint-Sulpitiuskerk € 1.98; senioren en groepen
€ 0,75.

Museum voor Religieuze Kunst
Sint-Sulpitiuskerk, Grote Markt 1
Tel.013/35 32 74


De kerk herbergt een aantal hoogst interessante kunstschatten, zoals een preekstoel in barokke uitvoering, een laatgotisch triomfkruis boven de kooringang, een koorgestoelte met uniek beeldsnijwerk (misericordiae), een authentiek renaissance tabernakel, 16de eeuwse glasramen, ... In het hoogkoor, voor het hoofdaltaar, bevindt zich het Museum voor Religieuze Kunst en het graf van Filips Willem van Oranje-Nassau (+1618), Heer van Diest, en tevens de oudste zoon van Willem de Zwijger. De Sint-Sulpitiuskerk bezit een rijke en waardevolle schatkamer.


Praktische informatie
• Openingsuren: 15 mei-15 september 2005: enkel op zon- en feestdagen van 14-17 u
of na afspraak: liefst in de namiddag
1 juli - 31 augustus 2005 elke dag van 14-17u
• Gesloten op maandag
• Duur van de rondleiding: 1 uur
• Toegangsprijs: de St.Sulpitiuskerk is gratis toegankelijk. Het bezoek aan het Museum voor Religieuze Kunst kost € 1,50 per persoon. Groepen van ten minste 20 personen betalen € 0,75 per persoon.

Congo-Uelémuseum
Kruisherenkerk, H.Verstappenplein 12
Tel.013/35 32 74


De oorsprong van het Congo-Uelémuseum ligt in 1920. Toen zetten de eerste kruisherenmissionarissen voet aan land in het toenmalige Belgisch-Congo. Zij kwamen in contact met een totaal ander volk en een andere cultuur. Dat wilden de kruisheren aan de mensen van hier duidelijk maken. Daarom brachten zij, telkens zij met vakantie kwamen, een voorwerp mee om er hiermee “aanschouwelijk onderwijs” te geven. Zo trachtten de missionarissen te verduidelijken hoe men ginder leefde en feestvierde; hoe men er dacht over leven en dood , liefde en lijden.
De verzameling Afrikaanse kunstvoorwerpen (tamtams - maskers) omvat enkele zeer zeldzame beeldjes, wapens e.a. voorwerpen.
Vanaf de jaren vijftig worden deze voorwerpen tentoongesteld in het zaaltje van het toenmalige opleidingshuis van de kruisheren.

Praktische informatie
• Openingsuren: Kruisherenkerk van 1 april t/m 31 oktober of na afspraak: liefst in de namiddag
1 juli - 31 augustus 2005 elke dag van 14-17u
Congo Uelémuseum: enkel na afspraak
• Duur van de rondleiding: 2 uur
• Toegangsprijs: de Kruisherenkerk is gratis toegankelijk. Het bezoek aan het Congo-Uelémuseum kost € 1 per persoon. Groepen van ten minste 20 personen.