Harelbeke…


Harelbeke heeft ongetwijfeld ook voor uw schoolgroep iets te bieden. Drie musea bieden educatieve pakketten aangepast aan de leeftijd. Of wat dacht u van een wandelzoektocht langs verborgen plekjes in Harelbeke?

Wie meer in bedrijfsbezoeken geïnteresseerd is, kan kijken wat er met ke vuilniszak gebeurt in afvalverwerkend bedrijf Imog. Hoe oppervlaktewater drinkwater wordt zie je in het waterproductiecentrum.

Een aanrader is ongetwijfeld de watereducatieve route. Leerlingen fietsen langs veilige paden langs de Leie, beken en kanalen en natuurlijk de Gavers. Ze staan er stil bij de betekenis van water in ons leven. Je staat er ongetwijfeld versteld van.

Wie de sportieve en milieueducatieve kant opwil, kan naast de watereducatieve route ook in De Gavers terecht waar een waaier van activiteiten op u liggen te wachten.

Stel zelf je dagtrip samen!
Zo kan je in de voormiddag een museumspel combineren met een wandelzoektocht en in de namiddag in de Gavers het avontuur opzoeken met een avonturenspel of de boskoffer. Ook aan de kleuters denken we met een kabouterroute in de Gavers en een aangepast spel in het Peter Benoitmuseum. Of hoe natuur en cultuur samengaan...

De toeristische dienst stippelt in samenspraak met jou graag een aangepast programma uit.

Educatieve pakketen musea

Speciaal voor scholen brengen de musea van Harelbeke aangepaste educatieve pakketten. Vanuit een didactische invalshoek, maar speels opgevat, gaan de leerlingen zelf op ontdekkingstocht. Daarbij gaan we telkens volgens dezelfde manier tewerk. De leerlingen zijn ingedeeld in kleinere groepjes waarna ze zelf via opdrachten of workshops op zoek gaan.

Rekening houdend met de doelgroep zal de begeleider:
· een heel eenvoudig taalgebruik hanteren.
· De hoeveelheid informatie beperken
· Een goede interactie op gang brengen en didactisch materiaal gebruiken om het geheel aanschouwelijk voor te stellen.

Op vraag kunnen de pakketten aangepast worden aan de leeftijd.

Het
Grote
Museumspel

In drie modules gaan de leerlingen aan de slag. In het geboortehuisje ontdekken ze hoe de mensen leefden in de tijd van Benoit. Wat was er al en wat nog niet? Het museum laat hen de muziek van deze componist ontdekken. Hoe klinkt de muziek van deze meester? In het crea-atelier kunnen ze aan de slag rond de figuur van Benoit. Op welke manier wordt Benoit afgebeeld?


Plaats: Peter Benoitmuseum, Marktstraat 55-57
Doelgroep: tweede & derde graad basisonderwijs
Duur: ca. 1.30 u

Toebak or not toebak?

Nadat we aan de hand van voorbeelden tabak in een historisch perspectief geplaatst hebben, gaan we aan de slag in het museum. De ene groep staat stil bij de gevaren van tabak en leert verborgen boodschappen door oude reclameborden te bestuderen. Ondertussen leiden stripfiguren een andere groep door het museum en leren ze een heel gevarieerd cultureel erfgoed erkennen. Een staat nogmaals stil bij de gevaren van tabak.

Plaats: Pijp & Tabaksmuseum, Marktstraat 100.
Doelgroep: Eerste graad secundair onderwijs

In het spoor van de
archeoloog


In Harelbeke wonen slimme jongens. Eerst begraven ze hun huisraad onder de grond.Vervolgens graven ze de hele handel enkele duizenden jaren later opnieuw op. Het resultaat daarvan is een razend interessant Archeologisch museum. De kinderen kruipen in de huid van de archeoloog en gaan zelf op zoek naar resten van vroeger. Door voorwerpen en tekeningen in hun context te plaatsen krijgen ze een historisch besef.

Plaats: Archeologisch Museum. Leopold III-plein 71
Doelgroep: eerste & tweede graad basisonderwijs
Duur: ca. 1.30 u

Wandelzoektocht

Hoe leefden mensen vroeger en hoe bouwden ze hun huizen? Op stap door Harelbeke ontdek je vaak verborgen plekjes. Daarbij ontmoeten we op een speelse manier verschillende architectuurstijlen. Van romaans tot rococo langs neogotisch tot classicisme. Daarbij nemen we ook een kijkje binnen in de verschillende interieurs. Het letterlijke hoogtepunt is ongetwijfeld de beklimming van de kerktoren. Naast een adembenemend vergezicht laten we op de beiaard onze muzikale talenten horen.

Startplaats: Pijp– en tabaksmuseum.
Doelgroep: aanpasbaar aan de leeftijd
Duur: ca. 1.30 uur


De Gavers

Het natuur– en recreatiedomein de Gavers is het grootste natuurdomein van Zuid-West-Vlaanderen. Het grootste deel is de waterplas. Aan het domein paalt het stedelijk sportcentrum De Dageraad. Je kan er een waaier van activiteiten vinden. Vraag de brochure aan bij de toeristische dienst
Een greep uit het aanbod:
Op stap met de boskoffer
In de boskoffer zitten tal van materialen waarmee leerlingen in kleine groepjes aan op een actieve manier met hun zintuigen het bos ontdekken.
Kabouterpad
Grappige kabouters nodigen kleuters uit om de wereld van het bos op uiteenopende manieren te leren kennen. Er is keuze uit 44 opdrachten naargelang seizoen en thema.

Klieder, kledder, klater… kletsnat van water.
Spiegelende wateroppervlakten verbergen vaak heel wat leven: veel planten en dieren voelen zich thuis in en rond het water van de Gavers. Met een onderwaterkijker bekijken de leerlingen het leven onder water. Ze scheppen een waterstaal en ontdekken welke dieren en planten erin voorkomen.

Avonturensport
Kies zelf 2 tot 4 activiteiten: klimmuur, speleobox, BMX, hindernisparcours, oriëntatieloop, inline skate, groepsopdrachten, vlottentocht, boogschieten, noormannentocht, reuzensteps, kajak, waterfietsen, mountainbike.

En verder...
Zeil– of surfinitiatie, low-landgames, reddingstechnieken, natuurwandelingen, fotozoektocht, aangepast sporten voor mensen met een fysieke handicap, ‘yakari’ het geheim van Kleine Bliksem, één voor allen, allen voor één, schattenjacht, golfinitiatie, touwenparcours, Koutermolen, ...

Watereducatieve
Route

Water, we kunnen niet zonder en toch… We fietsen langs de Leie, het Kanaal Kortrijk-Bossuit en natuurlijk de Gavers. Hoe oppervlaktewater drinkwater wordt, ontekken we in het Waterproductiecentrum en het waterzuiveringsstation.
Het leven in het water ontdekken we aan de hand van experimenten in de Gavers. Water betekent natuurlijk ook recreatie: kayak, vlottentocht, waterfietsen of noormannentocht,…
Wie met de trein of bus komt, kan fietsen huren bij De Sepappe aan democratische prijzen.


Een organisatie van Jonge Kamer Harelbeke


Harelbeke per fiets

Alternatieve én gewone fietsen kan je in Harelbeke verkrijgen bij fietsverhuur ‘De Sepappe’. Je huurt er volledig nieuwe fietsen die in de puntjes verzorgd zijn door het tewerkstellingsforum Harelbeke-Kuurne-Lendelede. De ideale uitvalshoek om verschillende locaties te bereiken. Of wat dacht je van de verschillende fietsroutes? De Peter Benoitroute brengt je langs de Leie door het landelijke Bavikhove en Hulste. De watereducatieve route staat stil bij de betekenis van het water in al haar aspecten.
Uiteraard kan je ook Harelbeke gebruiken als uitvalsbasis naar de andere gemeenten. Langs de Leie en het Kanaal Kortrijk-Bossuit raak je veilig en in een mum van tijd in Kortrijk, Zwevegem en voor de goede fietsers langs het kanaal zelfs naar Izegem en Roeselare ...

Bedrijfsbezoeken

Waterproductiecentrum

Drinkwater komt uit de kraan, dat is logisch. Maar hoe komt het in de kraan? Het waterproductiecentrum pompt oppervlaktewater uit het Kanaal Kortrijk-Bossuit waarbij op een biologische manier fosfaten en ammonium verwijderd worden om dan naar het reservoir de Gavers te gaan. Na een rusttijd van zes maanden gaat het terug naar het centrum voor verdere behandeling. Bekijk hoe de verschillende filters elk op hun eigen manier te werk gaan.

Verbrandingsoven Imog

Afvalverwerking is meer dan enkel een vuurtje stoken… Bij Imog ziet u wat er met uw vuilniszak gebeurt na ophaling. Een traject waarbij het milieu blijft centraal staan...

Praktisch

Educatieve pakketten musea
· € 1.75 per leerling (gratis voor Harelbeekse scholen)
· € 15 per pakket
Wandelzoektocht
· € 1.75 per leerling

Waterproductiecentrum
· € 1.50 per persoon met minimum van € 25
Fietsverhuur
· € 6 per persoon voor groepen

De Gavers
Afhankelijk van de gekozen pakketten

Alle info en vragen:

Toerisme & Musea Harelbeke
Markststraat 98
8530 Harelbeke
T 056 733 470
F 056 733 474
harelbeke.toerisme@yucom.be