Zestien locaties

een waaier van collecties!

Schone kunsten
Groeningemuseum
Arentshuis
Forum+

Bruggemuseum (historische stadsmusea)
Gruuthuse
Onthaalkerk
Onze-Lieve-Vrouw
Archeologie
Gentpoort
Belfort
Stadhuis
Brugse Vrije

Hospitaalmuseum
Memling in Sint-Janshospitaal
O.L.V. ter Potterie

Volkskunde
Museum Voor Volkskunde
Sint-Janshuismolen en Koeleweimolen
Guido Gezellemuseum

Directie & secretariaat van de Stedelijke Musea van Brugge
Dijver 12, 8000 Brugge ( +32/50/44 87 11 / 6 (+32)/050/44 87 78

Voor reservaties bezoeken: musea.reservatie@brugge.be

 


Schone Kunsten
De Schone Kunsten van de 15de tot de 21ste eeuw zijn gegroepeerd in het Groeningemuseum en het Arentshuis. In Forum+ [Concertgebouw], dat ook bij het Groeningemuseum aansluit, wordt om de drie maanden actuele kunst tentoongesteld.

* In het Brugse Groeningemuseum is de wereldberoemde collectie van de Vlaamse Primitieven te zien, met topstukken van Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Hans Memling en Gerard David, maar ook schildeirjen en sculpturen uit de Renaissance, de Barok, het Classicisme en het Expressionisme vallen daar te bewonderen.

Dijver 12 - 8000 Brugge

* In het Arentshuis worden enerzijds wisselende tentoonstellingen getoond van onder meer de rijke verzameling prenten en tekeningen uit het Steinmetzkabinet en anderzijds een vaste presentatie van de Brugse-Britse kunstenaar Frank Brangwyn.

Dijver 16 - 8000 Brugge

* In Forum+ [Concertgebouw], dat bij het Groeningemuseum aansluit, zullen er trimestrieel exposities rond actuele kunsten plaatsvinden.

't Zand 34 - 8000 Brugge

Bruggemuseum
Het Bruggemuseum is de verzamelnaam voor 7 historische toplocaties, stuk voor stuk indrukwekkende gebouwen en collecties. Tussen 2004 en 2010 krijgen ze alle een aangepaste opstelling, waarbij de geschiedenis van Brugge verteld wordt vanuit verschillende thematische invalshoeken. Het Bruggemuseum wordt zo het stadshistorisch museum.

De 7 locaties zijn:

Bruggemuseum-Archeologie - Mariastraat 36a , 8000 Brugge
Bruggemuseum-Belfort - Markt 7, 8000 Brugge
Bruggemuseum-Brugse Vrije - Burg 11a, 8000
Bruggemuseum-Gentpoort (vanaf 2007 publiek toegankelijk)
Bruggemuseum-Gruuthuse - Dijver 17, 8000 Brugge
Bruggemuseum-Onthaalkerk O.L.V - Mariastraat, 8000 Brugge
Bruggemuseum-Stadhuis - Burg 12, 8000 Brugge

 

Op de meeste van deze Bruggemuseum-locaties zijn natuurlijk ook talrijke kunstwerken te bewonderen, wat in de toekomst niet anders zal zijn...

 

Hospitaalmuseum
In de Brugse binnenstad zijn twee middeleeuwse hospitaalgebouwen omgevormd tot musea.

Het Memling in Sint-Jan - Hospitaalmuseum was ooit de grootste stedelijke instelling voor zieken, armen en behoeftigen. De broeders en zusters die er werkten, lieten heel wat verhalen, gebruiksvoorwerken en kunstwerken na. Deze zijn nog steeds bewaard op dezelfde plek. Meubilair, schilderijen, beeldhouwwerk en allerlei toegepaste kunsten zijn tentoongesteld in een gebouw die op een geschiedenis van 800 jaar kan bogen. Een apotheek met kruidentuinen en naslagwerken over geneeskunde maken de collectie af.

Mariastraat 38 - 8000 Brugge

De stichting van het Hospitaal van Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie dateert van de 13de eeuw. De verering van een mirakelbeeld van Onze Lieve Vrouw bezorgde de kerk een bedevaartsstatuut. Het kerkinterieur werd daardoor uitgebreid en rijkelijk versierd. De museumcollectie toont gebruiksvoorwerpen en kunstwerken die in het hospitaal werden gebruikt. De indrukwekkende zilverschat is zeker de wandeling naar het "stillere Brugge" waard.


Potterierei 79 - 8000 Brugge

Museum Voor Volkskunde

Acht 17de-eeuwse godshuizen – met een hedendaagse architecturale uitbreiding – herbergen een collectie oude voorwerpen in verschillende decors van weleer: een klasje, schoenmakerij, hoedenmakerij, kuiperij, Vlaamse woonkamer, suikerbakkerij, apotheek, herberg, kleermakerij, traditioneel textiel en een authentiek slaapkamerinterieur. Op donderdagnamiddag wordt er op ambachtelijke wijze snoep bereid. De eerste zaterdag van september kan je in het Museum voor Volkskunde meevieren met de Aristidefeesten en de zondag voor Kerstmis met het Midwinterfeest.

Openingsuren: dagelijks doorlopend van 9:30 tot 17:00 | Gesloten op maandag (behalve op Paas- en Pinkstermaandag)

 


Balstraat 43 - 8000 Brugge